Lex Hoogduin: 'Beleid ECB volledig in strijd met filosofie' [Café Weltschmerz]

IQ>130 topic over uw pensioen. Lex Hoogduin praat u bij, in een uitvoerig gesprek over de complexiteit van ons financiële systeem en de roekeloze koers die de ECB is gaan varen om de economie aan te jagen. 

'Ik weet dat de dingen die nu gebeuren bij de ECB volledig in strijd zijn met de monetaire filosofie waarop het verdrag gebaseerd is. Of het nou juridisch allemaal wel of niet kan, daar houd ik me even verre van. Maar het is in strijd met hoe men het verdrag destijds voor ogen had. Er is op geen enkele manier rekening gehouden met de mogelijkheid dat het aanvaardbaar monetair beleid zou zijn om rentes negatief te maken, en al helemaal niet dat je staatsobligaties gaat opkopen van landen. En het gaat nu van kwaad tot erger!'

Makkelijk is het niet. Maar met Café Weltschmerz proberen we inzichtelijk te maken wat er mis is met ons pensioensysteem. Het is ouderwets van opzet en de spaarpot is te klein om aan de toekomstige verplichtingen te voldoen. We denken dat we het beste systeem van de wereld hebben omdat we grotere reserves hebben dan bijvoorbeeld onze buurlanden, maar daarmee is niet gezegd dat die reserves daarom ook afdoende zijn. Zoals Hoogduin ook zegt: 'ook zonder ECB was het stelsel onhoudbaar geweest.' Zie hier ook de gesprekken met Anna Grebenchtchikova en Martin Pikaart.

Het gesprek met Hoogduin duurt lang. Weten we ook wel. Een samenvatting, die is onderweg. Maar op een bierviltje zal het nooit passen. Maar zegt u nooit dat u het niet aangereikt hebt gekregen.