Jort: dit wordt de zomer van de gentleman playboy

Gentleman playboys, hoe kom je op zo’n thema voor een klerencollectie? Simpel. Waar de betere kantoorknuppel dagelijks z’n lease-Audi in de file naar kanteur manoeuvreert, kom ik voor mijn werk (herhaal: werk) eerder in Sankt Moritz, Gstaad of Saint Tropez (zie hier, bewijs). Iemand moet het doen.

Porfirio Rubirosa
Porfirio Rubirosa
Op die plekken stuit je onvermijdelijk op de nostalgische zwart-wit kiekjes van Opel-erfgenaam Gunter Sachs, Fiat-capo Gianni Agnelli of, ehm, ‘diplomaat van de Dominicaanse Republiek’ Porfirio Rubirosa. En jawel, ook onze eigen Bernhard der Nederlanden stond z’n mannetje. Doorgaans in gezelschap van even beroemde als bevallige diva’s, hetgeen de heren recht geeft op het predikaat gentleman playboy.   

En wat is nou het verschil met types als Hugh 'Playboy' Hefner of Dan Bilzerian? Alles. Maar laten we het samenvatten met: stijl. Gentleman playboys wonen wel in aanzienlijke huizen, maar niet samen met hun nichtjes. Bovendien hoeft een 'gp' zijn veroveringen niet te huren en zou-ie al zeker geen verslag doen in een smoezelig magazine of op Instagram. Kwestie van klasse.

Gunther Sachs & Jean Schrimpton
Gunther Sachs & Jean Schrimpton
Te veel rijken, te veel paparazzi 
Bestaat-ie nog wel, die ouderwetse gentleman playboy? Zoals Silvia Serre di Cassano, een hertogin met wie ik onlangs voor 'Hoe heurt het eigenlijk?' ging skieën in Gstaad, mijmerde: ‘Er zijn te veel rijken, te veel drukte, te veel paparazzi. Dat heeft ons kringetje uit elkaar geslagen.’ De hertogin kan het weten. Ze cirkelde in de jaren zestig en zeventig rond in de jetset. Maar zoals het gaat als je hard werkt hard speelt: eens klinkt de bel voor de laatste ronde. Rubirosa eindigde na een feestje met z’n Ferrari 250 tegen een boom in het Bois de Boulogne. In de ochtendspits, natuurlijk, en in onberispelijke white tie. L’avvocato Agnelli hemelt al jaren en Gunter Sachs stapte eruit toen artsen dementie diagnosticeerden.

Huishistoricus, aangenaam
Aan alles komt een eind. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Die dienden ter inspiratie voor al weer de zesde JORT-collectie. Oprichter Fokke de Jong doopte mij, gemankeerd juristje, niet voor niets tot huishistoricus van Suitsupply. Of dat terecht is mag u zelf beoordelen, maar het resultaat hangt nu in de winkels: een elegante en lichtvoetige serie pakken, jasjes en shirts, afgemaakt met een schalkse accessoire als de Porfirio-boxer en de badjas met krijtstreepmotief. Alhierrrr te koop tegen tarieven die naar Suitsupply begrippen pittig zijn maar gezien de gebruikte stoffen en het benodigde ambachtelijke handwerk wat mij betreft nog steeds véél te goedkoop. Rijdt u even naar de PC voor een shirt van knisperend sea island cotton voor €179 of een superieur zijde/linnen jasje voor minder dan een paar sloffen. Ach, centen. Een gentleman playboy zou het er sowieso niet over hebben. Die verheugt zich als een ware man of leisure op wederom een onbezorgd zomers jachtseizoen.

Ps Een procentje of zes van de omzet gaat naar mij en schrijfmaatje Yvo van Regteren Altena. Of u maar even snel online kunt gaan shoppen, want ik heb straks een ***-eetafspraak en de F-Type is ook weer toe aan een grote beurt. Dank!!